Du behöver
- 1.5 kg butternutpumpa
- 1 dl crème fraîche
- 1 msk hackad persilja
- salt
- 0.5 dl ättikssprit 12 procent
- 1 dl strösocker
- 1.5 dl vatten
- 2 st stjärnanis hela
- 1 st röd chili delad, urkärnad
- olivolja
- salt
- 4 msk pumpafrö gärna rostade
- persilja ev persiljeskott eller slätbladig persilja till garnering
Gör så här
Skär av den tjocka nedre fjärdedelen av pumpan och gröp ur kärnorna. Skala fjärdedelen och riv den grovt. Blanda med crème fraîche och persilja och smaka av med salt. Kyl till servering.
Skala resten av pumpan och skiva 12 lövtunna skivor, med mandolin eller med en vass kniv. Skiva resten av pumpan i 2 centimeter tjocka skivor.
Sätt ugnen på 175 grader.
Koka upp ättika, socker, vatten, stjärnanis och chili. Häll lagen över de tunna pumpaskivorna, låt dem svalna i lagen.
Pensla de tjocka pumpaskivorna med olja och lägg dem på en papprad plåt. Salta lätt och rosta dem i ugnen tills de är gyllene och mjuka, cirka 20 minuter.
Toppa de bakade pumpaskivorna med en klick crème fraîcheblandning. Lägg på en skiva picklad pumpa och strö pumpakärnor runt om. Dekorera med persiljeskott eller bladpersilja.
Flera olika pumpasmaker gifter sig med varandra i den här eleganta julrätten med bakad pumpa, pumpacrème fraîche och picklad pumpa. Recept av Årets kock 2016 Jimmi Eriksson.