Du behöver
Maränger
3 st äggvita
1 tsk ättiksprit 12 %
2 dl strösocker
Jordgubbssås
300 g jordgubbar färska
1 dl strösocker
0,5 dl vatten
0,5 st lime saft och det yttersta finrivna skalet
Till servering
vaniljglass
2 dl grädde vispad
Gör så här
Sätt ugnen på 110 grader. Lägg äggvitorna i en helt ren rostfri bunke. Tillsätt ättiksspriten och vispa vitorna till vitt hårt skum. Vispa ner sockret, lite i taget och vispa tills sockret smält och smeten är fast och blank.
Klicka ut små maränger, cirka 20 stycken, på papprad plåt. Tänk på att marängerna sväller, så klicka dem inte för tätt. Grädda mitt i ugnen i cirka 50–60 minuter. Känn att de lossnar lätt från plåten, låt dem annars stå kvar en stund till i ugnen.
Skär bort bladfästet på jordgubbarna, och skär dem i mindre bitar, men spara några till dekoration. Lägg jordgubbsbitar, socker, vatten, limeskal och -saft i en kastrull. Värm tills jordgubbarna mjuknat och sockret har smält. Mixa till en len och fin sås.
Varva glass med maränger, vispgrädde och jordgubbssås på fyra desserttallrikar eller i glas. Garnera med färska jordgubbar.