Marängsviss med jordgubbssås

Den är enkel att göra och smakar underbart. Tips! Choklad, hackade nötter, mandel eller rivet citron- eller limeskal är gott att smaksätta marängsmeten med.

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

Maränger

3 st äggvita
1 tsk ättiksprit 12 %
2 dl strösocker

Jordgubbssås

300 g jordgubbar färska
1 dl strösocker
0,5 dl vatten
0,5 st lime saft och det yttersta finrivna skalet

Till servering

vaniljglass
2 dl grädde vispad

Gör så här

1

Sätt ugnen på 110 grader. Lägg äggvitorna i en helt ren rostfri bunke. Tillsätt ättiksspriten och vispa vitorna till vitt hårt skum. Vispa ner sockret, lite i taget och vispa tills sockret smält och smeten är fast och blank.

2

Klicka ut små maränger, cirka 20 stycken, på papprad plåt. Tänk på att marängerna sväller, så klicka dem inte för tätt. Grädda mitt i ugnen i cirka 50–60 minuter. Känn att de lossnar lätt från plåten, låt dem annars stå kvar en stund till i ugnen.

3

Skär bort bladfästet på jordgubbarna, och skär dem i mindre bitar, men spara några till dekoration. Lägg jordgubbsbitar, socker, vatten, limeskal och -saft i en kastrull. Värm tills jordgubbarna mjuknat och sockret har smält. Mixa till en len och fin sås.

4

Varva glass med maränger, vispgrädde och jordgubbssås på fyra desserttallrikar eller i glas. Garnera med färska jordgubbar.


Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top