Du behöver

  • 1.5 kg lammkött eller kalvkött med ben (av bog, bringa, rygg – eller stek)
  • vatten
  • 2 tsk salt per liter vatten
  • 10 st svartpepparkorn
  • 3.5 st kryddnejlikor
  • 2 st lagerblad
  • 4.5 st morötter smala, späda
  • 1.5 st lökar stora, gula
  • dillkvistar

Sås:

6 cl buljong (från köttkoket)
3 msk vetemjöl + vatten
2 st äggulor
vispgrädde eller mellangrädde
2.5 msk pressad citron
1 tsk ättiksprit 12 %
1.5 msk strösocker
salt, svartpeppar
dill rikligt med finhackad

Att äta till:

morötter kokta, skivade
purjolöksskivor kokta
potatis t ex King Edward

Gör så här

1
Spola “sågspånen” från köttet under kallt vatten och lägg det sedan i en stor kastrull. Mät upp och häll på så mycket kallt vatten att det gott och väl täcker köttet. Men ta upp det igen och koka upp vattnet. Tillsätt salt. Lägg tillbaka köttet i det kokande vattnet. Omständligt? Nej tvärtom. Att lägga köttet i redan kokande vatten betyder att du slipper det halvtrista momentet att ta bort det skum som bildas under koktiden.

2
Tillsätt pepparkorn, kryddnejlikor, lagerblad, skalade morötter i bitar, skalad lök i klyftor samt grova dillkvistar. Nu ska köttet sjuda under lock på svag värme 1-1 1/2 timme eller tills det nätt och jämnt lossar från vidhängande ben. Ta då upp och låt köttet vila cirka 20 minuter.

3
Sila buljongen under tiden.

4
Såsen: Mät upp och värm buljongen i en kastrull. Skaka eller rör ut mjölet slätt i lite vatten så att det blir en slät redning utan klumpar. Vispa ner den i buljongen och sjud sakta 3-4 minuter. Ta kastrullen från värmen.

5
Rör ut äggulorna i grädde och vispa ut blandningen i såsen. Smaka nu noggrant av med pressad citron, eventuellt också med lite ättiksprit för rätt “rundning” på såssmaken – samt med socker till god sötsur smak. Kanske behövs också lite salt och peppar för den goda smakens skull.

6
Skär bort fett, senor, ben och det mesta av annat “skrofs” från köttet. Lossa det sedan från tillhörande ben och skär köttet i skivor eller i ganska stora, fina, putsade och ätfärdiga bitar. Hetta upp såsen och blanda i köttet direkt. Vänd ner den finhackade dillen i såsen allra sist, precis innan det är dags att äta.

7
Servera med nykokt, helst mjölig potatis samt med lätt kokta skivade morötter och skivad purjolök.


Kommentar:
Den sötsura, rikt dillbemängda såsen står för den här rättens goda karaktär. Och dillkött är nog en av de mest omtyckta svenska husmansrätterna.