Du behöver
- 1.5 kg lammkött eller kalvkött med ben (av bog, bringa, rygg – eller stek)
- vatten
- 2 tsk salt per liter vatten
- 10 st svartpepparkorn
- 3.5 st kryddnejlikor
- 2 st lagerblad
- 4.5 st morötter smala, späda
- 1.5 st lökar stora, gula
- dillkvistar
Sås:
6 cl buljong (från köttkoket)
3 msk vetemjöl + vatten
2 st äggulor
vispgrädde eller mellangrädde
2.5 msk pressad citron
1 tsk ättiksprit 12 %
1.5 msk strösocker
salt, svartpeppar
dill rikligt med finhackad
Att äta till:
morötter kokta, skivade
purjolöksskivor kokta
potatis t ex King Edward
Den sötsura, rikt dillbemängda såsen står för den här rättens goda karaktär. Och dillkött är nog en av de mest omtyckta svenska husmansrätterna.