Nässelsoppa

Du behöver 1 l nässlor (ca 100 g) färska, späda 5 dl vatten 0.5 tsk salt 0.5 dl purjolök finhackad 1 msk smör eller margarin...


4 portioner

Du behöver

  • 1 l nässlor (ca 100 g) färska, späda
  • 5 dl vatten
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 dl purjolök finhackad
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 5 dl vatten
  • 1 dl crème fraîche
  • svartpeppar
  • salt

Gör så här

1
Plocka enbart de allra spädaste nässelbladen. Skölj dem väl i rikligt med vatten, för det är ofta sand i blad-fästena. Det enklaste är att fylla hela diskhon med kallt vatten, lägga i nässlorna och röra om kraftigt. Upprepa sköljningen i nytt vatten 2-3 gånger. Låt bladen rinna av väl.

2
Koka upp 5 dl vatten i en kastrull. Salta och lägg i nässlorna. Koka ca 5 minuter. Häll över alltsammans i en matberedare/mixer eller använd en stavmixer direkt i kastrullen så att nässlorna blir finfördelade.

3
Fräs purjolöken i matfettet tills den blir mjuk utan att ta färg. Tillsätt buljongtärning, vatten, cr?me fra”che och nässlorna med sitt spad. Låt soppan sjuda ca 5 minuter.

4
Smaka av med lite svartpeppar och eventuellt salt.

5
(Red av soppan med 1 msk vetemjöl eller majsstärkelse (Maizena), utrörd i lite vatten, om du önskar en simmigare soppa.)

6
Servera nässelsoppan med en klick cr?me fra”che och rädisor. Man kan också välja mer traditionella alternativ som pocherat ägg eller kokta ägghalvor. (avstå från äggen vid eventuell allergi). Eller prova knaperstekt, strimlad bacon och några strån klippt gräslök som extra smaksättning.

7
<B>Frys in resten!</B> Nässlorna går bra att frysa. Gör då så här: Plocka nässelbladen, förväll dem och låt dem rinna av väl. Hacka bladen ganska grovt och frys in i små frysförpackningar.

8
Kokspadet kan frysas för sig men det är inte nödvändigt. Man kan använda enbart buljong till soppan i stället.


Kommentar:
Tidigast av alla vårprimörer är nässlorna. De sticker upp redan då snön nätt och jämnt smält undan! Är vädret gynnsamt växer de rekordsnabbt. På ett par, tre dagar kan det bildas stora tuvor av späda, nästan blågröna nässelblad. Passa då på, för det är just dessa förs-ta blad som är allra godast! Dessutom är de lätta att plocka eftersom de inte bränns.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top