RECEPT FRÅN HJ

Vinkokt kyckling med vårprimörer

Kycklingen blir mör och smakrik när den kokas i vin.

Foto: Hans-Ove Ohlsson

Okänd
0 portioner

Du behöver

  • 1 st kyckling
  • hönsbuljong ca 6 dl
  • 1.5 dl vin torrt vitt
  • saft pressad av 1 apelsin
  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st lagerblad
  • 10 st vitpepparkorn
  • 1 tsk dragon
  • 1 st sparris bunt färsk grön
  • 1 st morötter knippa späda
  • 50 g sockerärter färska
  • 4 st vårlök
  • 1 st rädisor knippa
  • körvel
  • Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skölj kycklingen och torka av den. Dela den i portionsbitar. Skala löken och skär den i klyftor.
2
Häll buljong, vitt vin, pressad apelsinsaft, lök, pressad vitlök, lagerblad, vitpepparkorn och dragon i en kastrull. Låt det koka upp. Lägg ner kycklingdelarna och låt allt småkoka under lock ca 20 minuter.
3
Tag upp köttet och tag bort skinnet. Lägg tillbaka kycklingen i kastrullen.
4
Borsta eller skala morötterna, dela dem eventuellt. Ansa sparrisen och dela den. Ansa sockerärter, vårlök och rädisor.
5
Lägg ner morötterna i kycklingkastrullen och låt dem koka med ca 3 minuter. Lägg sedan i sparris och koka ca 5-6 minuter. Tillsätt sockerärter och låt det koka ytterligare ca 3 minuter. Lägg till sist ner vårlök och rädisor. Låt allt koka upp och bli genomvarmt. Smaka av med salt och peppar. Strö över körvel.

Recept