RECEPT FRÅN HJ

Sparrispaj med Västerbottensost

Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
6 portioner

Du behöver

    Deg:

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 125 g smör eller margarin
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning:

  • 250 g grön sparris
  • 3 dl västerbottensost riven
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 3 st ägg
  • salt och peppar
  • Servera med:

  • 140 g bacon
  • Ugn: 225º

Gör så här

1
Botten: Hacka samman allt mjöl och smör till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
2
Kavla eller tryck ut degen i en pajform, 23 cm i diameter. Nagga och låt stå kallt i 30 minuter. Förgrädda i 10 minuter.
3
Fyllning: Bryt bort nedersta delen av sparrisen och dela resten i bitar. Koka i saltat vatten i 2 minuter. Spola av med kallt vatten och låt rinna av.
4
Lägg sparrisen i pajskalet och strö över osten. Vispa ihop crème fraiche, grädde, ägg, salt och peppar, och häll i pajskalet. Grädda i ca 30 minuter.
5
Strimla baconet och stek det knaprigt. Strö över pajen och servera.

Recept