RECEPT FRÅN HJ

Sockerkaka med lingon och kolasås

Lingon och kolasås, en oslagbar kombination! Den här sockerkakan går åt i ett nafs.

Av . Foto: Erik Karlsson

Okänd
12 bitar

Du behöver

  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 4 st ägg
  • 2.5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 100 g frysta lingon
  • Kolasås

  • 2 dl vispgrädde
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 dl ljus sirap
  • 1 msk smör
  • Ugn: 175°

Gör så här

1

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

2

Blanda vaniljsocker, mjöl och bakpulver och sikta ner i äggsmeten. Häll i smörblandningen och blanda till en jämn smet. Vänd i lingonen.

3

Häll smeten i en smord och bröad form, 2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i 1 timme. Kontrollera med en provsticka att kakan är genomgräddad. Låt kakan svalna 10 minuter i formen innan den stjälps upp.

4

Kolasås: Koka grädde, socker och sirap på ganska hög värme tills såsen tjocknar. Vispa i smöret. Låt såsen kallna. Servera till kakan.


Recept