12 bitar
Du behöver
- 50 g smör
- 1 dl mjölk
- 4 ägg
- 2 ½ dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 100 g frysta lingon
Kolasås
2 dl vispgrädde
½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
1 msk smör
Ugn: 175°
Gör så här
1
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
2
Blanda vaniljsocker, mjöl och bakpulver och sikta ner i äggsmeten. Häll i smörblandningen och blanda till en jämn smet. Vänd i lingonen.
3
Häll smeten i en smord och bröad form, 2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i 1 timme. Kontrollera med en provsticka att kakan är genomgräddad. Låt kakan svalna 10 minuter i formen innan den stjälps upp.
4
Kolasås: Koka grädde, socker och sirap på ganska hög värme tills såsen tjocknar. Vispa i smöret. Låt såsen kallna. Servera till kakan.