RECEPT FRÅN HJ

Smörgåstårta med lax och räkor

Kräftstjärtar, ägg, dill, pepparrot, gröna ärter, varmrökt lax, kallrökt lax, och räkor. Var hittar du så många godsaker på en och samma gång? Jo – på vårens godaste smörgåstårta!

Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
8 portioner

Du behöver

  • bordsmargarin
  • 6 skiva landgångsbröd
  • 12 skiva bröd grovt
  • Fyllning 1:

  • 1 st burk kräftstjärtar 360 g, i lag
  • 2 st hårdkokta ägg
  • 300 g färskost
  • 1 dl hackad dill
  • salt och peppar
  • Fyllning 2:

  • 150 g gröna ärtor frysta och tinade
  • 2 msk riven pepparrot
  • 0.5 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil
  • salt och peppar
  • 350 g lax varmrökt
  • Garnera med:

  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl majonnäs
  • 0.5 st gurka
  • salladsblad
  • 12 skiva kallrökt lax
  • 500 g räkor ca 200 g skalade
  • 4 st hårdkokta ägg
  • 0.5 st citron
  • dill

Gör så här

1
Fyllning 1: Låt kräftstjärtarna rinna av väl och hacka dem. Skala och hacka äggen. Blanda ägg, kräftstjärtar, färskost och dill. Bred bordsmargarin på alla brödskivorna. Lägg tre landgångsbröd bredvid varandra på ett fat. Riv bitar av bakplåtspapper och stick in under bottnen så att kanten på fatet hålls ren. Bred fyllningen över brödskivorna.
2
Lägg på de grova brödskivorna. Skär till dem så att de passar.
3
Fyllning 2: Mixa ärterna till en puré. Blanda ärtmix, pepparrot, majonnäs och gräddfil, salt och peppar. Bred blandningen över bröden. Mosa laxen med en gaffel och lägg ovanpå ärtpurén. Lägg på de sista brödskivorna.
4
Garnering: Vispa crème fraichen tjock med elvisp. Blanda crème fraiche och majonnäs bred runt om och ovanpå tårtan. Tryck fast skivad gurka på kanterna. Lägg salladsblad uppe på tårtan och runt om. Garnera med lax, räkor, äggklyftor, citronskivor och dill.

Recept