Semlor i långpanna

Gör många semlor på ett smidigt sätt! Med hjälp av en långpanna bakar du enkelt 30 semlor utan att ens behöva rullar bullarna.

30 stycken

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1.25 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 0.5 tsk salt
  • 12 dl vetemjöl

Fyllning

4 dl mandelmjöl
3.5 dl florsocker
0.5 dl vispgrädde
2 msk mjölk
1 st finriven bittermandel
6 dl vispgrädde

Topping

florsocker

Ugn: 225°

Gör så här

1

Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll lite av den över jästen. Rör om tills jästen lösts upp.

2

Tillsätt resten av mjölken, smöret i bitar, kardemumma, socker, ägg, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen i maskin i 7 minuter. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.

3

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Platta ut den i en bakplåtspappersklädd långpanna, 30 x 40 cm. Skär degen i rutor ända ner i botten. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

4

Grädda strax under mitten i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.

5

Rör ihop mandelmjöl, florsocker, grädde och mjölk och smaksätt med riven bittermandel. Vispa grädden.

6

Dela degen i rutor. Skär av ett lock och lägg på mandelmassa och vispad grädde. Lägg på locket och sikta över florsocker.

Scroll to Top