Saffranssnurror med tosca

Du behöver 50 g jäst 100 g smör 5 dl mjölk 0.5 g saffran 1 dl socker 1 tsk salt 1 st ägg 14.5 dl...

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 0.5 g saffran
  • 1 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 1 st ägg
  • 14.5 dl vetemjöl

Fyllning:

100 g smör
1 dl socker
2 msk vaniljsocker

Tosca:

50 g smör
1 dl socker
1 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
2 msk ljus sirap
150 g flagad mandel

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°. Stöt saffran med en sockerbit i en mortel och blanda med mjölken.

2
Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

3
Fyllning: Rör ihop smör, socker och vaniljsocker.

4
Tosca: Smält smöret. Blanda i socker, mjöl, grädde, sirap och mandel och värm under omrörning. Låt svalna.

5
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta som är till 30×50 cm. Bred på fyllning längs ena halvan och vik över andra halvan.

6
Skär smala remsor och snurra ihop till knutar. Lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper eller i formar och låt jäsa övertäckta i 30 minuter.

7
Klicka toscasmet på bullarna och grädda mitt i ugnen i 10 minuter.

Scroll to Top