RECEPT FRÅN HJ

Saffranssnurror med tosca

Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
42 stycken

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 0.5 g saffran
  • 1 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 1 st ägg
  • 14.5 dl vetemjöl
  • Fyllning:

  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 msk vaniljsocker
  • Tosca:

  • 50 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk ljus sirap
  • 150 g flagad mandel
  • Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°. Stöt saffran med en sockerbit i en mortel och blanda med mjölken.
2
Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
3
Fyllning: Rör ihop smör, socker och vaniljsocker.
4
Tosca: Smält smöret. Blanda i socker, mjöl, grädde, sirap och mandel och värm under omrörning. Låt svalna.
5
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta som är till 30x50 cm. Bred på fyllning längs ena halvan och vik över andra halvan.
6
Skär smala remsor och snurra ihop till knutar. Lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper eller i formar och låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
7
Klicka toscasmet på bullarna och grädda mitt i ugnen i 10 minuter.

Recept