Saffransgifflar

Ps. Det är samma deg som till långpannerutor och saffranssnurror.

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 100 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 1 g saffran 2 kuvert
  • 1 st sockerbit
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • vetemjöl ca 9 dl

Fyllning:

100 g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Pensling:

ägg
pärlsocker

Ugn: 250°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till 37°. Stöt saffran med en sockerbit i en mortel och rör ner i smörblandningen. Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen lösts upp.

2
Tillsätt socker, ägg och mjöl, och arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt, 45 minuter.

3
Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, socker och vaniljsocker.

4
Ta upp degen på mjölat bord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en rundel och sporra ut 12 snibbar av varje.

5
Lägg en klick fyllning på den breda delen. Rulla ihop och lägg gifflarna med skarven ner på en plåt med bakplåtspapper. Låt gifflarna jäsa övertäckta, 30 minuter.

6
Pensla gifflarna med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, ca 8 minuter.

Scroll to Top