RECEPT FRÅN HJ

Saffransgifflar med vaniljfyllning

Gifflar är alltid uppskattade på fikabordet. Här i en julig tappning. Lätta, luftiga gifflar fyllda med mandel och vanilj. Så här gör du dem!

Av . Foto: Erik Karlsson

Tillagningstid: 90 minuter
24 stycken

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2 st påsar saffran á 0,5 gram
  • 0.5 dl strösocker
  • 3 dl mjölk
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 st ägg
  • 0.5 tsk salt
  • 9 dl vetemjöl
  • uppvispat ägg till pensling
  • Fyllning

  • 50 g smör
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 75 g riven mandelmassa
  • Garnering

  • florsocker
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Smula ner jästen i en skål. Stöt saffranet med 1 msk av sockret. Värm mjölken med saffranet till 37°. Häll degvätskan över jästen och rör om tills jästen lösts upp.

2

Tillsätt resten av sockret, smöret i bitar, ägg, salt och det mesta av mjölet.

3

Arbeta degen väl i maskin. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.

4

Fyllning: Rör ihop smör, socker, vaniljsocker och mandelmassa.

5

Ta upp degen och dela den i 2 bitar. Kavla ut varje till en rundel, 35 cm i diameter. Sporra ut 12 snibbar av varje.

6

Lägg en klick fyllning på den breda delen av snibben. Rulla ihop och lägg gifflarna med skarven ner på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.

7

Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.

8

Garnering: Pudra med florsocker.


Recept