Rabarberrutor med krämig fyllning
Rabarberrutorna är mäktiga med sin krämiga fyllning, men ack så goda!
Av Kerstin Svensson. Foto: Erik Karlsson
Du behöver
- 300 g smör
- 6 dl vetemjöl
- 2.5 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 375 g rabarber
- 1 dl strösocker
- 1 msk majsstärkelse
- 2 st ägg
- 250 g vaniljkesella
- 1 dl crème fraîche
- 1 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
Rabarberkompott
Fyllning
Ugn: 200°
Gör så här
Blanda smöret i bitar, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en smulig deg, gärna i en matberedare.
Tryck ut hälften av smulorna till en botten i en långpanna, 20 x 30 cm, med bakplåtspapper.
Rabarberkompott: Ansa och skiva rabarbern. Koka den mjuk med sockret. Rör ut majsstärkelse i lite vatten och rör ner i kompotten. Låt svalna.
Fyllning: Vispa samman ägg, kesella, crème fraiche, socker och vaniljsocker. Häll fyllningen i formen.
Klicka i rabarberkompotten och fördela resten av smuldegen ovanpå.
Grädda i nedre delen av ugnen i 35 minuter. Låt svalna och stelna i kylen ett par timmar innan den skärs i rutor.