RECEPT FRÅN HJ

Rabarberkaka med marängtopp och mandel

Av . Foto: Anders Norrsell, Karin Mönefors

Okänd
10 bitar

Du behöver

  • 75 g rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • 4 st äggulor
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0.75 dl mjölk
  • 400 g skivade rabarber
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Maräng:

  • 4 st äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 50 g mandelsplit

Gör så här

1

Kläm fast ett bakplåtspapper över botten till en rund bakform med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Smöra formen.

2

Vispa smör och florsocker fluffigt i en bunke. Tillsätt en äggula i taget. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner tillsammans med mjölken. Bred ut smeten i formen.

3

Blanda rabarbern med potatismjöl, socker och vaniljsocker. Fördela över smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 20 minuter. Vispa under tiden äggvitorna fluffiga. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till en fast, blank maräng. Fyll marängen i en spritspåse med stjärntyll och spritsa klickar på den halvgräddade kakan. Strö över mandelsplit. Fortsätt gräddningen ytterligare, ca 20 minuter. Sänk värmen till 150° sista 5 minuterna. Låt kakan svalna 10 minuter innan kanten tas bort. När kakan är kallnat läggs den upp på tårtfat.


Recept