Rabarberconsommé med klassisk vit chokladmousse

Du behöver Consommé: 375 g rabarber 2.75 dl strösocker 4 msk vatten 0.5 st vaniljstång Mousse: 100 g vit choklad 3 dl vispgrädde 2 st...

Du behöver

Consommé:

375 g rabarber
2.75 dl strösocker
4 msk vatten
0.5 st vaniljstång

Mousse:

100 g vit choklad
3 dl vispgrädde
2 st äggulor
2 tsk florsocker
0.5 st lime pressad saft

Mandelflarn:

50 g smör
50 g sirap vit
85 g vetemjöl
25 g mandel finhackad

Till servering:

bär blandade, färska

Dekoration:

myntablad eller citronmeliss
florsocker

Ugn:180°

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Consommé: Mät upp rabarber, socker och vatten i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur den. Lägg i allt, även stången i kastrullen och låt koka på svag värme tills rabarbern nästan kokat sönder. Låt självrinna genom duk eller finmaskig sil. När det slutat rinna – ställ rabarbern kallt.

2
Mousse: Hacka chokladen ganska fint och lägg i en bunke. Vispa 2 dl av grädden löst. Vispa ihop gulor och florsocker lite fluffigt i en annan bunke. Koka upp resten av grädden, slå grädden över chokladen och blanda slätt med t ex en slickepott.

3
Blanda ihop chokladen med äggblandningen och vänd sist ner den löst vispade grädden. Smaksätt med lite lime om du vill ha en lite ”friskare” smak. Ställ kallt i några timmar.

4
Mandelflarn: Blanda ihop smör, vit sirap, mjöl och mandel för hand till en deg. Rulla till en längd och ställ in i kylen.

5
Skär upp degen i bitar och rulla till små bollar, som du plattar till lite och lägger glest på en plåt med bakplåtspapper.

6
Grädda i mitten av ugnen, 5–8 minuter, tills de får fin färg. Låt kallna.

7
Häll upp consommén i t ex små shotglas, spara lite till frukten, och placera glaset på en tallrik. Varva sedan mandelflarn och cho-kladmousse på andra sidan av tallriken. Blanda bären med lite rabarberconsommé och lägg upp på tallriken. Garnera med citron-meliss eller myntablad och pudra lite florsocker över.

Scroll to Top