RECEPT FRÅN HJ

Örtfylld lammstek med gräddsås

Ni känner väl doften av örter, vitlök och citron? Ja - det blir lammstek till middag!

Foto: Thomas Carlén

Okänd
6 portioner

Du behöver

  • 1.5 kg lammstek benfri
  • 2 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar nymald
  • bindgarn
  • 2 msk smör
  • Fyllning:

  • 1 st citron rivet skal
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0.5 dl hackad persilja
  • 2 msk timjan hackad färsk
  • 2 tsk hackad färsk rosmarin
  • Sås:

  • sky
  • köttbuljong konc
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl vispgrädde
  • salt och peppar
  • Servera med:

  • klyftpotatis
  • morötter kokta och haricots verts

Gör så här

1
Skär lammsteken med en vass kniv till en tjock platta. Strö över salt och peppar. Blanda citronskal, finhackad vitlök, persilja, timjan och rosmarin och strö över köttet.
2
Rulla ihop köttet åt samma riktning som du skar upp det och bind ihop köttrullen med bomullsgarn.
3
Bryn steken runt om i en stekpanna med smör. Stick in en köttermometer och lägg över steken i en ugnsfast form, om inte stekpannan tål ugnsvärme, och tillaga i ugnen tills innertemperaturen är 75º. Låt steken vila 15 minuter. Ta bort bindgarnet och skär upp steken i skivor.
4
Sås: Sila ner skyn i en kastrull och späd med köttbuljong till totalt 3 dl. Vispa ut mjölet i grädden och vispa ner i buljongen. Koka upp under omrörning och låt såsen sjuda i 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med klyftpotatis, sås och kokta morötter och haricots verts.

Recept