Örtbakad laxfilé med kantarellsås

En färgsprakande middag med ljuvlig smak.

Du behöver

  • 600 g laxfilé skinn- och benfri
  • 2 st morötter
  • 1 bitar rotselleri ca 100g
  • 2 st rödbetor
  • 1 st palsternacka
  • 1 st purjolök liten

Örttäcke:

2 msk valnötter finhackade
1.5 dl persilja finhackad
3 msk basilika finhackad
1 msk dragon finhackad
3 msk parmesanost nyriven
salt och peppar
3 msk olivolja

Kantarellsås:

1 l kantareller eller 1 burk konserverade
2 st schalottenlökar
3 dl grädde
salt och peppar

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skala och strimla morötter, rotselleri, rödbetor och palsternacka fint. Ansa och strimla purjolöken. Lägg allt i kokande lättsaltat vatten och låt det koka 1 minut. Häll bort vattnet.

2
Lägg alla grönsakerna i en smord eldfast form. Krydda laxfilén med salt och peppar. Lägg den ovanpå grönsakerna.

3
Hacka valnötter och örter. Blanda samman det med nyriven parmesanost och olivolja. Lägg det som ett täcke ovanpå laxfilén.

4
Ställ in formen mitt i ugnen och stek laxen ca 20-25 minuter.

5
Skala löken. Rensa svampen. Fräs lök och svamp i lite matfett så att det blir lätt brynt. Tillsätt grädde och låt såsen koka samman några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Scroll to Top