RECEPT FRÅN HJ

Mintchokladbakelse

Foto: Kerstin Svensson

Okänd
16 stycken

Du behöver

  • 200 g mörk choklad
  • 100 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1.5 dl vetemjöl
  • Mintmousse:

  • 4 st gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 st äggulor
  • 0.75 dl florsocker
  • 100 g vit choklad
  • 1 tsk hushållsarom pepparmint
  • Garnera med:

  • 25 g mörk choklad
  • 16 st hallon
  • Ugn: 175º

Gör så här

1
Bryt 125 g av chokladen i bitar och smält i vattenbad. Rör ihop smör och socker. Vispa i äggen ett i taget i smörsmeten.
2
Rör i den smälta chokladen. Sikta i kakao, vaniljsocker och mjöl. Hacka resten av chokladen och rör ner i smeten.
3
Häll smeten i en form, 23x23 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda i 20 minuter. Låt kakan kallna.
4
Ta kakan ur formen. Diska formen ren och lägg tillbaka bottnen. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 minuter.
5
Vispa grädden lätt. Vispa äggulor och florsocker. Smält chokladen och rör ner i äggsmeten. Smaksätt med pepparmintsarom.
6
Vänd ner grädden. Ta upp gelatinbladen och smält i en kastrull tillsammans med ett par skedar av smeten.
7
Rör ner i smeten och häl smeten i formen. Frys i 4 timmar. Ta ur formen och skär i rutor. Ringla över smält choklad och garnera med hallon.

Kommentar:
Smeten kan också gräddas i en rund form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Öka då gräddningstiden med 5 minuter.

Recept