RECEPT FRÅN HJ

Minisemlor

Känns en vanlig semla alldeles för stor? Nu har vi gjort minisemlor – försvinnande goda små munsbitar. Här är det viktigt att alla degbitarna är lika stora, så det är bara att plocka fram hushållsvågen för att kontrollväga degbitarna.

Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
60 stycken

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2.5 dl mjölk
  • 0.75 dl strösocker
  • 1 tsk kardemumma malen
  • 1 krm salt
  • 6.5 dl vetemjöl
  • 75 g smör
  • Pensling:

  • ägg
  • Servera med:

  • mandelfyllning
  • grädde
  • florsocker
  • Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37°, och häll över jästen. Rör tills jästen lösts upp.
2
Tillsätt socker, kardemumma, salt, det mesta av mjölet och rumsvarmt smör i klickar och arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och väg den. Dela i tre lika stora bitar. Kontrollväg bitarna. Rulla ut varje bit till en längd. Dela först längden på mitten och dela sedan varje bit i 10 bitar. Kontrollväg någon bit och se att de är lika stora.
4
Rulla små bullar av degbitarna och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 40 minuter.
5
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter. Låt kallna.
6
Skär av ett lock och gröp ur lite av inkråmet. Blanda det med lite mjölk och mandelfyllning. Lägg en klick fyllning i varje bulle och spritsa på grädde. Lägg på locket och sikta över florsocker.

Recept