RECEPT FRÅN HJ

Laxfilé med ost- och dilltopping

Den här laxrätten gör du enkelt och bekvämt i lergryta!

Foto: BO INGVAR JÖNSSON

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 2 msk smör eller margarin
  • 800 g potatis
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 1 msk fiskfond
  • salt peppar
  • 2 st salladslökar
  • 150 g färskost
  • 3 msk hackad dill
  • 700 g laxfilé utan skinn
  • 250 g sparris
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 st citron pressad saft
  • Ugn: 200°

Gör så här

1
Klicka i smöret i grytan. Skala och skiva potatisen i tjocka skivor och täck bottnen med potatisen.
2
Häll på vin, vatten, fond och krydda med salt och peppar. Skiva sal-ladslöken fint och strö över.
3
Rör ihop dill och färskost och bred på laxen. Lägg laxen i grytan och sätt på locket. Ställ in grytan i kall ugn, sätt på ugnen och tillaga i 45 minuter.
4
Koka sparrisen mjuk i saltat vatten. Ta upp sparrisen och spara 2 dl av vattnet. Mixa sparrisen med kokvattnet.
5
Häll tillbaks den mixade sparrisen i kastrullen och tillsätt grädden. Koka upp och smaka av med salt, peppar och pressad citron och servera till laxen.

Recept