RECEPT FRÅN HJ

Krusbärskaka med mandel

Av . Foto: Anders Norrsell

Okänd
0 styck

Du behöver

  • 175 g rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • rivet citronskal av en citron
  • 100 g mald mandel
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 2.5 dl krusbär
  • 50 g smör
  • 100 g mandelspån
  • Garnering: röda vinbär och krusbär

    Serveras med vispad grädde

    Ugn: 175°

Gör så här

1

Snoppa krusbären och dela dem på mitten. Smörj en springform med avtagbar kant ca 24 cm i diameter, kläm gärna ett smort bakplåtspapper i botten.

2

Vispa samman smör med socker i en bunke med hjälp av elvisp. Tillsätt rivet citronskal.

3

Vispa ner äggen ett i taget. Mal mandeln. Blanda samman mandel, mjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten.

4

Fördela smeten i formen och släta till. Tryck ner krusbären i kakan och strö över mandelspån. Hyvla över kallt smör, det går bra att använda en osthyvel.

5

Strö över pärlsocker och grädda kakan strax under ugnens mitt i ca 35–40 minuter. Känn med sticka. Tag ut kakan och låt kakan svalna i formen.

6

Garnera med bär och siktat florsocker. Servera med vaniljvisp eller grädde, för ett syligare alternativ välj vispad crème fraiche.


Recept