RECEPT FRÅN HJ

Konserverade persikor i vaniljlag

Foto: Thomas Carlén

Okänd
0 portioner

Du behöver

  • 6 st persikor
  • Lag:

  • 1 l vatten
  • 5 dl strösocker
  • 1 st vaniljstång
  • konservglas med nya gummiringar
  • 2 burkar

Gör så här

1
Skär ett kryss i skalet på persikorna. Lägg dem i en kastrull med kokande vatten och låt dem ligga i 30 sekunder. Ta upp med hålslev och spola dem i kallt vatten. Ta bort skalet. Dela frukterna, ta bort kärnorna och skär persikorna i 4 klyftor.
2
Lag: Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp vatten, socker, vaniljstång och frön i en kastrull. Lägg i frukten och koka i 3 minuter.
3
Fyll rena och varma konservglas med frukt och lag upp till 2 cm upp till burkens kant. Förslut med kokta gummiringar och lock med klämmor eller byglar. Ställ glasen i en gryta med vatten (som når upp till hälften av glasburkarna) och sjud under lock (80°) i ca 20 minuter. Ta upp burkarna försiktigt. Låt dem svalna, så att det bildas ett vakuum. Förvaras kallt. Använd frukten som dessert med vispad grädde eller glass.

Recept