RECEPT FRÅN HJ

Kladdkaka med jordnötsmaräng

Den salta jordnöts-smaken gifter sig fint ihop med chokladen.

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
1 styck

Du behöver

  • 150 g smör
  • 150 g mörk choklad
  • 2 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • Jordnötsmaräng

  • 3 st äggvitor
  • 100 g jordnötssmör
  • Garnera med

  • jordnötter
  • Servera med

  • vispgrädde
  • Ugn: 175 grader och 200 grader

Gör så här

1

Smält samman smör och choklad i en kastrull. Rör ihop ägg och socker i en skål. Rör i kakao, mjöl och salt. Häll i smör- och chokladblandningen och blanda till en smet.

2

Kläm fast bakplåtspapper i botten på en form, 24 cm i diameter. Smörj kanterna och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 15 minuter. Låt vila.

3

Jordnötsmaräng: Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning och vispa till en blank maräng. Värm jordnötssmöret försiktigt i  mikro ca 30 sekunder. Blanda ner lite slarvigt i marängen.

4

Bred marängen över kakan och grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Låt svalna.

5

Strö över jordnötter och servera med vispad grädde.


Recept