RECEPT FRÅN HJ

Karlsbaderbullar

Bakas med fördel i maskin.

Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
20 stycken

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 1 st ägg
  • 200 g smör
  • 9 dl vetemjöl
  • Fyllning:

  • 100 g smör
  • 100 g mandelmassa
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • Pensla med:

  • ägg
  • Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Värm grädde och mjölk till 37° och häll över jästen. Rör tills jästen lösts upp.
2
Tillsätt socker, salt, ägg, rumsvarmt smör i klickar och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig, gärna i maskin. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
3
Fyllning: Rör rumsvarmt smör, riven mandelmassa, socker och vaniljsocker smidigt.
4
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en platta som är 60x30 cm, och skär ut fyrkanter 10x10 cm. Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant och vik in hörnen mot mitten och tryck till.
5
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 1 timme. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen, 10 minuter.

Recept