RECEPT FRÅN HJ

Extra saftiga kardemummalängder

Kardemummalängderna penslas med sockerlag för att bli extra saftiga och goda. Piffa till längderna lite extra med färska syrenblommor.

Av . Foto: Erik Karlsson

Okänd
3 stycken

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 2 st ägg
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 10 dl vetemjöl
  • Fyllning

  • 125 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 200 g mandelmassa
  • 1 msk kardemumma
  • Pensling

  • ägg
  • 1 dl strösocker
  • 0.75 dl vatten
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Smula jästen i en degskål. Värm mjölken till 37° och häll den över jästen. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, smöret i bitar, socker, salt och mjöl. Arbeta degen i maskin tills den är smidig. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter.

2

Fyllning: Rör ihop smör, socker, mandelmassa och stött kardemumma.

3

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 3 bitar. Kavla ut varje till en platta, 35 x 25 cm. Bred på fyllning och rulla ihop. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper.

4

Klipp längderna halvvägs med en sax och vik snibbarna ­växelvis åt vänster och ­höger. Låt längderna jäsa övertäckta i 30 ­minuter.

5

Pensling: Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Koka upp socker och vatten till en sockerlag och pensla de nygräddade längderna.


Recept