Extra saftiga kardemummalängder
Kardemummalängderna penslas med sockerlag för att bli extra saftiga och goda. Piffa till längderna lite extra med färska syrenblommor.
Av Kerstin Svensson. Foto: Erik Karlsson
Du behöver
- 50 g jäst
- 3 dl mjölk
- 2 st ägg
- 125 g rumsvarmt smör
- 0.5 dl strösocker
- 0.5 tsk salt
- 10 dl vetemjöl
- 125 g rumsvarmt smör
- 1 dl strösocker
- 200 g mandelmassa
- 1 msk kardemumma
- ägg
- 1 dl strösocker
- 0.75 dl vatten
Fyllning
Pensling
Ugn: 200°
Gör så här
Smula jästen i en degskål. Värm mjölken till 37° och häll den över jästen. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, smöret i bitar, socker, salt och mjöl. Arbeta degen i maskin tills den är smidig. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter.
Fyllning: Rör ihop smör, socker, mandelmassa och stött kardemumma.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 3 bitar. Kavla ut varje till en platta, 35 x 25 cm. Bred på fyllning och rulla ihop. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper.
Klipp längderna halvvägs med en sax och vik snibbarna växelvis åt vänster och höger. Låt längderna jäsa övertäckta i 30 minuter.
Pensling: Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Koka upp socker och vatten till en sockerlag och pensla de nygräddade längderna.