Du behöver
- 50 g jäst
- 150 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 1 dl sirap vit
- 0.5 tsk salt
- 1 tsk stött kardemumma
- vetemjöl ca 14 dl
Fyllning:
1 st saffran kuvert
1 st sockerbit
0.5 dl socker
150 g smör eller margarin
100 g mandelmassa
Pensling:
ägg
pärlsocker
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt sirap, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
2
Fyllning: Stöt saffran med sockerbit i en mortel och rör ihop med rumstempererat smör, socker och riven mandelmassa.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta och bred på fyllning. Rulla ihop plattan från långsidan och skär varje rulle i 25 i bitar. Ställ med snittytan upp på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
4
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i ca 8 minuter.
Om man inte tycker om saffran tillsätt finrivet skal från 1 apelsin istället.