RECEPT FRÅN HJ

Julsylta med kalvkött, fläsklägg och kyckling

Foto: Karin Mönefors

Okänd
0 portioner

Du behöver

  • 1.5 kg kalvbog
  • 1 st fläsklägg knäckt
  • 1 st kyckling stor färsk
  • vatten
  • kryddpepparkorn
  • vitpepparkorn
  • 2 st lagerblad
  • 1 st purjolök
  • 2 st morötter i bitar
  • Till syltor:

  • 2 st kalvbuljong
  • salt
  • vitpeppar
  • svartpeppar
  • ingefära
  • koriander
  • 8 st gelatinblad blötlagda
  • Det här behövs till ca 3 syltor:

Gör så här

1
Skölj av kalvkött och fläsklägg och lägg det i kokande vatten i en stor gryta. Vattnet ska täcka köttet. Låt det koka upp och skumma ytan. Salta försiktigt eftersom buljongen ska koka ihop i ett senare skede. Tillsätt 5–10 pepparkorn, lagerblad, 1/2 purjolök och 1 morot. Låt köttet sjuda sakta under lock tills köttet är mört och lätt lossar från benen. Koka kycklingen i en egen gryta på samma sätt.
2
Ta upp kött och kyckling ur buljongen. Sila över buljongen i en rengjord gryta och låt den koka ihop till drygt hälften.
3
Bena ur kött och kyckling när det svalnat så att det går att hantera och tärna köttet smått. Mät upp köttet i ett litermått och lägg i en gryta. Mät upp drygt samma mängd buljong, häll den över köttet och låt det koka upp. Smaksätt syltorna med kalvbuljongtärningar, vit- och svartpeppar, ingefära och lite koriander.
4
Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den heta buljongen. Smaka av ordentligt. Det ska nästan vara för mycket kryddat för att syltorna ska smaka bra när de har kallnat.
5
Ös upp kött och buljong i vattensköljda formar och ställ dem att svalna och sedan kallna i kylen.

Kommentar:
Syltorna går bra att frysa, men de bör tinas och kokas upp igen och sedan få stelna på nytt för att inte bli vattniga.

Recept