Du behöver

    ! sockerkaksform, 2 liter

  • 100 g smör
  • 3 dl socker
  • 2 dl honung
  • 4 st ägg
  • 0,25 tsk .25 tsk malen peppar
  • 0.25 tsk malen nejlika
  • 0.5 tsk malen ingefära
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 dl vetemjöl
  • Ugn 175 grader

    Kolaglasyr med karamelliserade popcorn

  • 4 msk smör
  • 3 msk vatten
  • 2 dl socker
  • ca 2 dl färdiga popcorn
  • 0.5 dl vispgrädde

Gör så här

1

Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt honungen och vispa ytterligare 1–2 minuter. Vispa ner ett ägg i taget.

2

Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem. Häll smeten i en välsmord form.

3

Grädda kakan mitt i ugnen i ca 50 minuter. Låt svalna.

4

Kolaglasyr: Värm smör och vatten i en kastrull och rör tills smöret smält. Rör ner sockret och koka på hög värme under omrörning i 3–5 minuter till en slät kolasås.

5

Karamelliserade popcorn: Häll över hälften av såsen i en skål. Vänd runt popcornen i såsen. Lägg upp dem på bakplåtspapper och låt svalna. Bryt popcornmassan i bitar när den stelnat.

6

Koka upp resten av kolasåsen med grädde till en tjock glasyr.

7

Före servering: Häll glasyren över kakan. Toppa med popcornen.


Recept