RECEPT FRÅN HJ

Hjördis rabarberkaka med marängtäcke

Hjördis Johansson, som är upphovskvinna, till rabarberkakan, var en trotjänare i köket.

Foto: Thomas Carlén

Okänd
0 portioner

Du behöver

    Kaka:

  • 175 g smör rumstempererat
  • 1 3/4 dl strösocker
  • 3 st äggulor
  • 4.5 dl vetemjöl
  • 2.5 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • 500 g späda rabarberstjälkar skurna
  • Till formen:

  • 2 msk smör
  • 1 dl havrekli
  • Maräng:

  • 3 st äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • Ugn: 175º

    Det här behövs:

Gör så här

1
Vispa smör och socker vitt. Tillsätt äggulorna och mjölet blandat med bakpulvret. Rör ner mjölken och bred ut smeten i en smord och bröad (med havrekli) långpanna, 30 x 40 cm stor.
2
Fördela rabarbern över.
3
Vispa äggvitorna tjocka och fasta i en ren och torr bunke. Tillsätt sockret och vispa marängen blank.
4
Bred marängsmeten över rabarbern i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter.
5
Låt kakan svalna. På Hamburgö serveras kakan med Pipers vaniljglass och skalstrimlor från lime.

Recept