Hjördis rabarberkaka med marängtäcke

Hjördis Johansson, som är upphovskvinna, till rabarberkakan, var en trotjänare i köket.

Du behöver

Kaka:

175 g smör rumstempererat
1 3/4 dl strösocker
3 st äggulor
4.5 dl vetemjöl
2.5 tsk bakpulver
1 dl mjölk
500 g späda rabarberstjälkar skurna

Till formen:

2 msk smör
1 dl havrekli

Maräng:

3 st äggvitor
2 dl strösocker

Ugn: 175º

Det här behövs:

Gör så här

1
Vispa smör och socker vitt. Tillsätt äggulorna och mjölet blandat med bakpulvret. Rör ner mjölken och bred ut smeten i en smord och bröad (med havrekli) långpanna, 30 x 40 cm stor.

2
Fördela rabarbern över.

3
Vispa äggvitorna tjocka och fasta i en ren och torr bunke. Tillsätt sockret och vispa marängen blank.

4
Bred marängsmeten över rabarbern i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter.

5
Låt kakan svalna. På Hamburgö serveras kakan med Pipers vaniljglass och skalstrimlor från lime.

Scroll to Top