Du behöver
- 200 g färsk grönkål
- vatten och salt
- 2 msk smör
- finhackad gul lök
- 2 msk vetemjöl
- 8 dl vatten
- 2 dl grädde
- buljongtärningar
- 2.5 tsk torkad timjan
- salt och svartpeppar
Gör så här
1
Repa bladen från grova stjälkar och strimla. Koka upp vatten och salt (1 tsk/l vatten) och lägg ner kålen. Låt koka 5–10 minuter. Slå bort kokvattnet och skölj bladen i kallt vatten. Hacka eller mixa kålen fint.
2
Smält smöret i en kastrull och fräs kål och lök 3 minuter utan att det tar färg. Strö över mjöl och fräs 1 minut till. Späd med vatten lite i taget och koka upp. Tillsätt grädde, buljong och kryddor och koka cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.