Gratinerad kycklingfilé

Perfekt bjudmat, där allt kan förberedas och sedan gratineras strax innan det ska serveras.

Du behöver

  • 4 st kycklingfilé
  • salt och peppar
  • 6 skiva bacon
  • 0.25 st purjolök
  • 200 g kantareller
  • 1 st päron

Gratängsås:

2.5 dl sky + kycklingbuljong
2 msk vetemjöl
1 dl grädde
1 msk portvin
75 g gorgonzola
2 tsk soja
salt och peppar

Potatismos:

1 kg potatis mjölig
vatten salt
1.5 dl mjölk
2 st äggulor
2 msk smör eller margarin

Garnering:

hackad persilja

Ugn: 200-250°

Det här behövs till ca 4 port:

Gör så här

1
Skölj och torka av kycklingfiléerna. Gnid in dem lätt med salt och peppar. Vira baconskivor runtom dem.

2
Stek kycklingen gyllene runtom. Lägg över dem i en eldfast form och stek dem klara mitt i 200° varm ugn ca 15-20 minuter.

3
Ansa svampen och dela den eventuellt. Ansa purjolöken och strimla den. Skala och kärna ur päronet. Tärna det. Fräs svamp, purjolök och päron i lite matfett en stund.

4
Häll skyn som har bildats från kycklingen i en kastrull tillsammans med kycklingbuljong så att det blir 2 1/2 dl. Låt det koka upp. Rör ut mjölet i grädden och vispa ner det i såsen. Låt såsen puttra samman några minuter under fortsatt omrörning.

5
Rör ner osten i såsen och låt den smälta. Smaka av med portvin, salt, peppar och soja.

6
Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och mosa potatisen. Späd med mjölk. Tillsätt matfettet och rör moset luftigt och slätt. Låt moset svalna lite och rör i de lätt uppvispade äggulorna. Smaka av.

7
Skär kycklingfiléerna i sneda bitar och lägg dem på ett uppläggningsfat. Spritsa moset runtom. Fördela svampröran ovanpå och täck det med gratängsåsen. Hit kan du förbereda.

8
Gratinera mitt i ugnen tills allt har fått lite färg och är genomvarmt. Bjud en sallad till.

Scroll to Top