Gratinerad fläskfilé

Du behöver 600 g fläskfilé salt och peppar smör eller margarin 1 pkt bacon 140 g 1 st gul lök 2 st äpplen Potatismos: 800...

Du behöver

  • 600 g fläskfilé
  • salt och peppar
  • smör eller margarin
  • 1 pkt bacon 140 g
  • 1 st gul lök
  • 2 st äpplen

Potatismos:

800 g potatis
1.5 dl vispgrädde
25 g smör
1 st äggula
1 dl västerbottensost riven
salt och peppar

Pepparsås:

1 tsk peppar krossad, t ex fem peppar
1 msk smör eller margarin
2 dl vispgrädde
1 dl vatten
1 msk kalvfond
1 msk tomatpuré
1 msk maizena

Ugn: 225°

Gör så här

1
Putsa köttet och krydda med salt och peppar. Bryn köttet runt om i smör i stek-panna. Låt steka nästan klart på medelvärme under lock. Låt köttet vila i 10 minuter.

2
Koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och ånga den torr. Pressa potatisen och vispa den fluffig med grädde, smör och äggula. Rör i osten och smaka av med salt och peppar.

3
Spritsa moset runt kanten i en smord form. Skiva köttet och lägg i mitten.

4
Strimla bacon och skala och hacka löken. Fräs bacon och lök i smör i stekpanna. Dela, kärna ur och tärna äpplena. Låt fräsa med ett par minuter. Strö fräset över köttet och moset. Gratinera i 10 minuter i ugnen tills moset fått fin färg.

5
Pepparsås: Fräs krossad peppar i smör i en kastrull. Tillsätt grädde, vatten, fond och tomatpuré. Koka ihop i 10 minuter och red av med maizena. Servera till gratängen.

Scroll to Top