Gratinerad ansjovisrulle toppad med riven ost

Rullen går fint att förbereda ett par dagar innan den ska gratineras och serveras. Man kan också frysa den och rullen ha på "lut", när man är sugen på något salt och gott.

Du behöver

  • 50 g smör eller margarin
  • 1 dl vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk ansjovisspad
  • 3 st äggulor
  • 3 st äggvitor
  • 0.5 tsk bakpulver

Fyllning:

250 g lök gul hackad
2 msk smör eller margarin
1 st ansjovisfiléer ca 125 g
50 g ost riven lagrad
1 dl hackad persilja

Gratinering:

riven ost

Ugn: 250°

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Smält fettet, rör ner mjöl och späd med mjölk och grädde. Sjud ca 5 minuter. Låt smeten svalna. Tillsätt ansjovisspad, gulor och bakpulver.

2
Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten. Bred ut den i en långpanna, ca 30×40 cm, på smort bakpapper. Grädda ca 20 minuter i nedre delen av ugnen.

3
Gör under tiden fyllningen. Smörfräs löken tills den är mjuk. Hacka ansjovisen och blanda den med löken.

4
Stjälp upp “kakan” på ett smort bakpapper eller en smord plåt. Bred på lökblandningen, ost och persilja. Rulla ihop från långsidan.

5
Strö över ost och gratinera ca 10 minuter. Servera gärna ansjovisrullen med en sallad.

Scroll to Top