RECEPT FRÅN HJ

Gräddtårta med jordgubbar

Gräddtårta med färska jordgubbar och vaniljkräm är en av sommarens höjdpunkter. Lägger man dessutom mosade jordgubbar mellan två av bottnarna blir tårtan ännu godare.

Foto: Karin Mönefors

Okänd
0 portioner

Du behöver

    Tårtbotten:

  • 5 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 1.5 dl potatismjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2.5 tsk bakpulver
  • Vaniljkräm:

  • 2 st äggulor
  • 0.5 dl strösocker
  • 2 msk smör
  • 2 msk potatismjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 msk vaniljsocker
  • Jordgubbsmos:

  • 250 g jordgubbar
  • 2 msk strösocker
  • Garnering:

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 l jordgubbar
  • citronmeliss
  • Ugn: 175º

    Det här behövs till 12 bitar:

Gör så här

1
Smöra och bröa en rund bakform, ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vänd försiktigt ner blandningen i äggsmeten.
2
Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter. Låt kakan svalna lite, ca 10 minuter i formen, innan den stjälps upp på sockrat smörpapper på ett bakgaller. Låt sedan kakan svalna helt innan den delas i tre bottnar.
3
Blanda äggula, socker, smör, potatismjöl och mjölk i en kastrull. Låt det sjuda under ständig omrörning tills första bubblan syns. Ta kastrullen från värmen och rör i vaniljsockret. Låt krämen kallna i kallt vattenbad. Bred krämen på en av tårtbottnarna. Mosa jordgubbar och socker och lägg på den andra bottnen. Täck med den tredje bottnen.
4
Vispa grädden tjock och bred ett tunt lager grädde på tårtan. Spritsa resten av grädden runt kanterna. Garnera med jordgubbar och citronmeliss.

Kommentar:
Lägg bitar av smörpapper under tårtan när den läggs ihop och garneras. Ta försiktigt bort pappret efteråt, så blir fatet kladdfritt.

Recept