RECEPT FRÅN HJ

Glutenfria saffransbullar

Lätta bullar med god vaniljfyllning. Degen kan också bakas ut till lussekatter.

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
30 stycken

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 1 g saffran 2 kuvert
  • 1 st sockerbit
  • 150 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 2 msk fiberhusk
  • 0.5 tsk salt
  • 1.5 dl strösocker
  • 250 g kesella lätt
  • 1 st ägg
  • 500 g mjölmix t ex Lailas blå mjölmix
  • Fyllning:

  • 150 g smör
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • Pensling:

  • ägg
  • pärlsocker
  • Ugn: 250°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Stöt saffran i en mortel tillsammans med sockerbiten. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran. Tillsätt mjölken och värm till 37°.
2
Häll blandningen över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt fiberhusk och låt det svälla, 10 minuter.
3
Tillsätt salt, socker, kesella, ägg och mjölmix, och arbeta degen väl i maskin, 10 minuter. Detta är viktigt för degens konsistens. Låt degen jäsa övertäckt, 45 minuter.
4
Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, socker och vaniljsocker.
5
Ta upp degen på "mjölat" (mjölmix) bakbord, använd mjölmix vid utbakningen, och dela degen i två bitar. Dela varje bit i 15 bitar som rullas till bullar. Lägg i pappersformar.
6
Tryck en fördjupning i varje bulle och lägg i en klick fyllning. Låt bullarna jäsa övertäckta, 30 minuter.
7
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen tills de fått fin färg, ca 10 minuter.

Recept