Du behöver
- + 1 hackad schalottenlök
- + 2 skivade vitlöksklyftor
- + 2 msk olivolja
- nät färska blåmusslor
- 3 dl torrt vitt vin
- 500 g räkor med skal
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk hackad färsk timjan
- .5 urkärnad och finhackad röd chili
- salt
- stora tomater
- 300 g spagetti
- 200 g fryst tinad bläckfisk
- 0.5 kruka hackad persilja
Gör så här
Fräs 1 schalottenlök och 3 vitlöksklyftor i 1 msk olja i en stor kastrull. Tillsätt tvättade och rensade musslor. Häll på vinet. Koka upp och låt koka tills alla musslor har öppnat sig, cirka 3 minuter. Släng de som inte öppnat sig. Lyft upp musslorna och sila spadet ner i en skål.
Skala räkorna. Stek räkskalen med resterande lök, vitlök och tomatpurén i 2 msk olja cirka 3 minuter. Tillsätt musselspadet och koka cirka 5 minuter. Sila av spadet ner i en mindre kastrull och tryck ur vätskan ur skalen. Koka ihop såsen till cirka 2 ½ dl med timjan och chili. Smaka eventuellt av med salt.
Koka upp saltat pastavatten. Skålla tomaterna i vattnet innan spagettin kokas enligt anvisningen på förpackningen i samma vatten. Skala, kärna ur och tärna tomaterna. Vänd samman sås, skaldjur, tomattärningar, hackad persilja och pasta.
Servera med: Fräs den tinade bläckfisken med chili och vitlök innan den går ner i pastan.