Fläskfilégratäng med bearnaisesås

Saftig fläskfilé, krämig bearnaisesås och smakrik svamp vilar under ett fluffigt mos gjort på både vanlig potatis och sötpotatis. Hela middagen i en form!

4 portioner

Du behöver

  • 600 g fläskfilé
  • salt och peppar
  • 150 g champinjoner
  • 2 msk smör
  • 2 dl färdig bearnaisesås
  • 2 dl mjölk

Potatismos:

500 g potatis
300 g sötpotatis
1 ½ dl mjölk
2 äggulor
½ dl riven parmesanost

Servera med:

150 g haricots verts

Ugn: 225°

Gör så här

1

Putsa filén och skär i skivor. Krydda med salt och peppar och bryn på båda sidor i smör i en stekpanna. Ta upp och lägg köttet i mitten i en smord form.

2

Ansa champinjonerna och dela dem på mitten. Stek dem i smör i stekpanna och krydda med salt och peppar.

3

Potatismos: Skala potatis och sötpotatis och dela i bitar. Koka mjuka och häll av vattnet. Mosa potatisen och späd med mjölk. Rör i äggulor och ost och smaka av med salt och peppar. Spritsa moset runt kanten i formen.

4

Koka upp bearnaisesås och mjölk under omrörning. Häll såsen över köttet och strö på champinjoner.

5

Gratinera i ca 15 minuter tills moset fått fin färg. Ansa bönorna och koka i saltat vatten i 3 minuter. Lägg några på gratängen och servera resten till.

Scroll to Top