Fläskfilé med rotfruktsgratäng

Du behöver 900 g fläskfilé 2 tsk flingsalt 1 tsk nymalen svartpeppar 1 msk smör 150 g haricots verts Gratäng 400 g morötter 400 g...

Du behöver

  • 900 g fläskfilé
  • 2 tsk flingsalt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 150 g haricots verts

Gratäng

400 g morötter
400 g rotselleri
400 g palsternackor
5 dl grädde
stor vitlöksklyfta
1 tsk salt
0.5 tsk cayennepeppar
2 dl riven Västerbottensost
färsk timjan

Gör så här

1

Skala rotfrukterna och skär i tunna skivor. Värm grädden i en kastrull och smaka av med vitlök, salt och cayennepeppar. Fyll en ugnsform med rotfrukterna och häll på grädden. Toppa med riven ost och gratinera mitt i ugnen i cirka 40 minuter.

2

Putsa köttet från senor och krydda med salt och peppar runt om. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet i smör. Lägg i en ugnsform och stoppa in en kökstermometer i tjockaste änden. Ställ in i ugnen med gratängen de sista cirka 10 minuter, tills köttet har en innertemperatur på 68°. Låt köttet vila 5 minuter innan det skärs upp i centimetertjocka skivor.

3

Fräs haricots verts hastigt i smör precis innan servering. Strö över flingsalt och toppa med färsk timjan.

Scroll to Top