Fisksoppa med aioli

Utan onödigt krångel, och av enkla råvaror, gör du denna underbart goda fisksoppa som passar till både vardag och fest. Själva soppan kan du laga i god tid, men lägg ner fisken strax innan soppan ska avnjutas.

Du behöver

  • 1 st purjolök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st fänkål
  • 10 dl vatten
  • 3 st fiskbuljongtärning
  • 0,5 st citron pressad saft av
  • 1 st burk krossade tomater
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk timjan
  • 1 st lagerblad
  • 300 g spättafilé
  • 300 g torskfilé
  • 300 g räkor med skal
  • 0.5 dl dill finhackad
  • salt

Aioli:

2 dl lätt crème fraiche
2 st vitlöksklyftor
1 tsk senap fransk
salt peppar

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Gör aiolin först. Rör samman creme fraiche med pressad vitlök och senap. Smaka av med salt och peppar.

2
Ansa och strimla purjolöken fint. Ansa fänkålen. Dela den i 3-4 bitar och skär dem i tunna skivor. Skala och finhacka vitlöken. Fräs allt i en kastrull i lite matfett tills det är mjukt och glansigt.

3
Tillsätt vatten, buljong, tomatkross, pressad citronsaft, lagerblad, socker och timjan. Låt soppan koka på svag värme ca 15 minuter.

4
Skala räkorna. Dela fisken i mindre bitar. Salta fisken lätt. Lägg ner fisken i soppan och låt den koka på svag värme i ytterligare ca 3-5 minuter eller tills fisken är vit och ogenomskinlig. Lägg ner dill och räkor. Låt sedan soppan bara bli genomvarm, inte koka. Smaka av.

Scroll to Top