Du behöver
- 1 st purjolök
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 st fänkål
- 10 dl vatten
- 3 st fiskbuljongtärning
- 0,5 st citron pressad saft av
- 1 st burk krossade tomater
- 1 tsk socker
- 1 tsk timjan
- 1 st lagerblad
- 300 g spättafilé
- 300 g torskfilé
- 300 g räkor med skal
- 0.5 dl dill finhackad
- salt
Aioli:
2 dl lätt crème fraiche
2 st vitlöksklyftor
1 tsk senap fransk
salt peppar
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Gör aiolin först. Rör samman creme fraiche med pressad vitlök och senap. Smaka av med salt och peppar.
2
Ansa och strimla purjolöken fint. Ansa fänkålen. Dela den i 3-4 bitar och skär dem i tunna skivor. Skala och finhacka vitlöken. Fräs allt i en kastrull i lite matfett tills det är mjukt och glansigt.
3
Tillsätt vatten, buljong, tomatkross, pressad citronsaft, lagerblad, socker och timjan. Låt soppan koka på svag värme ca 15 minuter.
4
Skala räkorna. Dela fisken i mindre bitar. Salta fisken lätt. Lägg ner fisken i soppan och låt den koka på svag värme i ytterligare ca 3-5 minuter eller tills fisken är vit och ogenomskinlig. Lägg ner dill och räkor. Låt sedan soppan bara bli genomvarm, inte koka. Smaka av.