Fisksoppa från Bretagne

Gör själva soppan helt klar men vänta med att lägga i fisken tills soppan ska värmas och serveras.

Du behöver

  • 1 st fänkål
  • 1 st gul lök
  • 2 st morötter
  • 1 st purjolök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 1 st saffran kuvert
  • 2.5 dl vin torrt vitt
  • 12 dl vatten
  • 3 st fiskbuljongtärning
  • 1 st burk krossade tomater
  • 1 dl crème fraîche
  • 400 g laxfilé
  • 400 g torskfilé
  • 500 g räkor med skal
  • salt kajennpeppar

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Ansa fänkålen och halvera den. Skär fänkålen i skivor. Skala och skiva löken tunt. Skala och skär morötterna i fina stavar. Ansa och strimla purjolöken.

2
Fräs alla grönsakerna i lite matfett tills de mjuknar och blir glansiga utan att få färg.

3
Tillsätt pressad vitlök, lagerblad, timjan, saffran, vin, vatten, buljongtärningar och krossade tomater. Låt soppan puttra ca 10 minuter under lock.

4
Skär fisksorterna i lika stora bitar. Skala räkorna.

5
Rör ner creme fraiche i soppan och låt den smälta. Tillsätt fisken och låt soppan koka ca 5 minuter eller tills fisken är ogenomskinlig. Smaka av med salt och kajennpeppar.

6
Lägg till sist i räkorna och låt dem bara bli varma, men inte koka. Du kan också trä upp räkorna på spett och servera dem till.


Kommentar:
Bjud gärna vitlöksstekta baguetteskivor eller timjanbröd till fisksoppan. Skär 1 baguette i skivor. Rör samman 25 g smör med 1 tsk smulad timjan och 3-4 msk riven parmesanost. Bred det över baguetteskivorna och rosta dem mitt i 225° varm ugn ca 8 minuter. Bjud dem varma till den heta soppan. Tänk på att kajennpeppar är en het krydda. Var försiktig med mängden och vänta lite med att smaka av, smaken kommer först efter en liten stund.

Scroll to Top