Du behöver
- 500 g vit fiskfilé
- 5 st äggvitor
- 0.5 dl potatismjöl
- 1 st citron
- 1.5 tsk salt
- 2 krm cayennepeppar
- 0.5 g saffran
- 3 dl vispgrädde
- 150 g räkor
- 2 msk finskuren färsk gräslök
Romsås
50 g silverlök
250 g crème fraîche
0.5 dl majonnäs
75 g röd sikrom
citron
Gör så här
Skär fisken i bitar och mixa snabbt till en slät färs. Rör i äggvitor, potatismjöl, citronzest, salt, cayennepeppar och saffran. Ställ i kyl cirka 1 timme. Sätt sedan ugnen på 150 grader.
Ta ut färsen och tillsätt grädden, lite i taget under omrörning. Tryck ner ett inoljat bakplåtspapper i en brödform (1 ½ liter) och häll i färsen. Slå formen i köksbänken några gånger så att färsen packas och lufthål försvinner.
Hacka hälften av räkorna och tryck ner dem lite lätt i smeten. Ställ formen i en djup ugnsplåt i nedre delen av ugnen. Häll kokande vatten i ugnsplåten upp till cirka 2 cm av formen. Grädda cirka 1 ½ timme. Låt patén svalna helt innan den tas ur formen.
Blanda lök, crème fraiche, majonnäs och rom. Smaka av med citronsaft. Toppa patén med resten av räkorna och finskuren gräslök.