Fiskpaté med saffran

Du behöver 500 g vit fiskfilé 5 st äggvitor 0.5 dl potatismjöl 1 st citron 1.5 tsk salt 2 krm cayennepeppar 0.5 g saffran 3...

Du behöver

  • 500 g vit fiskfilé
  • 5 st äggvitor
  • 0.5 dl potatismjöl
  • 1 st citron
  • 1.5 tsk salt
  • 2 krm cayennepeppar
  • 0.5 g saffran
  • 3 dl vispgrädde
  • 150 g räkor
  • 2 msk finskuren färsk gräslök

Romsås

50 g silverlök
250 g crème fraîche
0.5 dl majonnäs
75 g röd sikrom
citron

Gör så här

1

Skär fisken i bitar och mixa snabbt till en slät färs. Rör i äggvitor, potatismjöl, citronzest, salt, cayennepeppar och saffran. Ställ i kyl cirka 1 timme. Sätt sedan ugnen på 150 grader. 

2

Ta ut färsen och tillsätt grädden, lite i taget under omrörning. Tryck ner ett inoljat bakplåtspapper i en brödform (1 ½ liter) och häll i färsen. Slå formen i köksbänken några gånger så att färsen packas och lufthål försvinner.

3

Hacka hälften av räkorna och tryck ner dem lite lätt i smeten. Ställ formen i en djup ugnsplåt i nedre delen av ugnen. Häll kokande vatten i ugnsplåten upp till cirka 2 cm av formen. Grädda cirka 1 ½ timme. Låt patén svalna helt innan den tas ur formen.

4

Blanda lök, crème fraiche, majonnäs och rom. Smaka av med citronsaft. Toppa patén med resten av räkorna och finskuren gräslök.

Scroll to Top