Du behöver

  • 400 g torskfilé
  • 0.5 kg potatis
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 300 g blomkålshuvud
  • 0.5 dl sötmandel
  • citronsås
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2.5 dl grädde
  • liten citron

Gör så här

1

Lägg fisken i en ugnsform och salta. Skala och koka potatisen i saltat vatten. Smält smöret till citronsåsen i en kastrull och vispa i mjölet. Häll i grädden under omrörning och låt småputtra någon minut.

2

Ta kastrullen från värmen och riv över citronskal och pressa i saft. Smaka av såsen med salt och peppar och häll över fisken. Pressa eller mosa potatisen.

3

Smält smöret och häll i mjölken. Häll över potatisen och rör om kraftigt till ett fluffigt mos. Smaka av med salt och bred ut moset över fisken så allt blir täckt.

4

Plocka buketter av blomkålen dela dem på mitten. Tryck ner buketterna i moset och strö över mandel. Gratinera mitt i ugnen 15–20 minuter.


Recept