RECEPT FRÅN HJ

Fiskgratäng med räkor

Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 600 g torskfilé
  • salt peppar
  • 1 st citron pressad saft
  • Sås:

  • 2 dl spad från fisken
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk skaldjursfond
  • 2 msk maizena redning
  • 0.5 dl hackad dill
  • 150 g skalade räkor ca 500 g oskalad vikt
  • Potatismos:

  • 800 g potatis
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • 1 st äggula
  • Ugn: 225°

Gör så här

1
Lägg fisken i smord ugnsfast form och krydda med salt och peppar. Häll på citronsaft och täck med ett bakplåtspapper. Tillaga i ugnen i 15 minuter.
2
Sås: Häll av spadet från fisken och koka upp det tillsammans med grädde och fond. Red av med redning och koka i 3 minuter.
3
Smaka av med salt och peppar och rör i dill och räkor, och häll över fisken.
4
Potatismos: Skala potatisen och dela den i bitar. Koka potatisen mjuk och häll av vattnet. Ånga potatisen torr och mosa den med potatisstöt.
5
Tillsätt mjölk och smör och smaka av med salt och peppar. Rör i äggulan. Spritsa eller klicka runt fisken. Gratinera i ca 10 minuter.

Recept