Fiskgratäng med kräftsås och gratinerade potatisrosor

Du behöver 600 g torskfilé salt och peppar Sås ca 1 dl fiskspad 2 dl grädde 2 dl mjölk 2 msk skaldjursfond 2 msk vetemjöl...

Du behöver

  • 600 g torskfilé
  • salt och peppar

Sås

ca 1 dl fiskspad
2 dl grädde
2 dl mjölk
2 msk skaldjursfond
2 msk vetemjöl
1 msk citron
3 msk dill
salt och vitpeppar

Potatismos

500 g potatis
2 msk smör
1 dl het mjölk
salt och peppar
äggulor

Garnera med

100 g kräftstjärtar i lag och dill

Servera ned

kokta sockerärter

Gör så här

1

Skär fiskfiléerna i stora bitar och lägg dem i en smord ugnssäker form. Salta och peppra fisken. Täck över fisken med en bit bakplåtspapper, så att det täcker formen.

2

Tillaga fisken mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter. Häll av fiskspadet från formen i en kastrull.

3

Sås: Tillsätt grädde, mjölk, hummerfond och vetemjöl i kastrullen. Vispa och låt koka upp. Låt såsen sjuda under omrörning, 5 minuter. Tillsätt citronsaft och dill. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över fisken. Garnera med kräftstjärtar och dill.

4

Potatismos: Skala, skär potatisen i bitar och koka den riktigt mjuk i lättsaltat vatten, ca 15 minuter. Häll av vattnet och pressa potatisen. Blanda med smör och het mjölk till ett fluffigt mos. Smaka av med salt och peppar. Rör ner äggulorna. Lägg över moset i en spritspåse med stort stjärntyll.

5

Spritsa moset till rosor på en plåt med bakplåtspapper. Gratinera i mitten av ugnen, cirka 10-15 minuter. Servera till fisken med kokta sockerärter.

Scroll to Top