Citronmarängpaj

Du behöver Pajdeg: 3 dl vetemjöl 125 g smör 3 msk vatten Citronkräm: 4 msk majsstärkelse maizena 1.5 dl vatten 2 dl strösocker 4 st...

Du behöver

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk vatten

Citronkräm:

4 msk majsstärkelse maizena
1.5 dl vatten
2 dl strösocker
4 st äggulor spara äggvitorna till marängen
2 st citron rivet skal + 3 msk pressad citronsaft
2 tsk smör

Maräng:

4 st äggvitor
1.5 dl strösocker
2 tsk pressad citronsaft

Ugn: 225°/175°

Gör så här

1
Pajdeg: Lägg mjöl och smöret i bitar i skålen till matberedaren med kniven monterad och kör till en smulig massa. Tillsätt vatten och kör tills det bildas en degboll. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Låt stå i kylen i minst 30 minuter. Nagga botten och grädda mitt i ugnen på 225º, ca 10 minuter.

2
Citronkräm: Vispa samman majsstärkelse, vatten och socker i en kastrull. Sjud blandningen på svag värme tills den tjocknar. Vispa ner äggulorna och låt krämen tjockna på svag värme. Obs! Den får inte koka! Skrubba citronerna noga i varmt vatten och torka dem. Riv skalet och pressa saften. Tillsätt citronskal, citronsaft och smör och låt krämen kallna. Bred ut krämen i pajskalet.

3
Maräng: Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt socker och citronsaft och vispa ytterligare någon minut. Klicka marängen över citronkrämen och grädda i ca 10 minuter på 175°, tills marängen får lite färg. Servera pajen kall.

Scroll to Top