RECEPT FRÅN HJ

Bröllopstårta

Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
0 portioner

Du behöver

    Botten 1:

  • 6 st ägg
  • 4 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • Botten 2:

  • 3 st ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 0.75 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk kakao
  • Passionsfruktsmousse:

  • 4 st gelatinblad
  • 8 st passionsfrukt
  • 4 st ägg delade i gulor och vitor
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • Hallonmousse:

  • 4 st gelatinblad
  • 250 g frysta hallon tinade
  • 4 st ägg
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • Garnera med:

  • 3 st gelatinblad
  • 10 dl vispgrädde
  • 700 g marsipan vit
  • 100 g marsipan röd
  • florsocker
  • 30 bitar

Gör så här

1
Botten 1: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten tillsammans med mjölk. Häll smeten i en långpanna, 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda strax under mitten på 200° i 15 minuter. Vänd upp på sockrat papper och lossa bakplåtspappret. Låt kallna. Dela i två bottnar. Höj ugnsvärmen till 225º.
2
Botten 2: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl, bakpulver, och kakao, och sikta ner i smeten. Häll smeten i en långpanna, 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda på 225° i 7 minuter. Vänd upp på sockrat papper och lossa bakplåtspappret. Låt kallna.
3
Passionsfruktsmousse: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Dela passionsfrukterna och skrapa ur innehållet och passera genom en sil. Kasta kärnorna. Vispa äggulor och socker. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa grädden. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme tillsammans med lite av passionsfrukten i en kastrull. Rör ner res-ten av passionsfrukten i kastrullen. Rör ner passionsfrukten i äggulevispet. Blanda i grädden och vänd sist i äggvitorna. Bred moussen över en ljus botten och lägg på chokladbottnen.
4
Hallonmousse: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Passera hallonen genom en sil. Kasta kärnorna. Gör som med passionsfruktmoussen. Bred hallonmoussen över chokladbottnen och lägg på den ljusa bottnen.
5
Garnering: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Smält dem i en kastrull på svag värme. Vispa grädden och rör i gelatinet. Bred grädden ovanpå och runt om tårtan. Kavla ut den vita marsipanen på ett bakplåtspapper mjölat med florsocker. Använd florsocker på kaveln också så den inte fastnar.
6
Lägg marsipanen över tårtan och skär bort överbliven marsipan. Sporra ut remsor och lägg runt kanten. Pudra florsocker över tårtan. Kavla ut den röda marsipanen och ta ut hjärtan och garnera tårtan.

Recept