Bondsoppa med kyckling och salsa verde

Mustig soppa där buljongen får en härlig smak av kycklingen. En klick smakrik salsa verde passar perfekt att smaksätta soppan med. Tänk på att bönorna ska ligga i blöt, helst över natten.

Du behöver

  • 2 dl stora vita bönor torkade
  • 1 st kyckling
  • vatten ca 2 liter
  • 5 st kryddpepparkorn
  • 5 st svartpepparkorn
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 msk rosmarin torkad
  • 3 st lagerblad
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 st morötter
  • 150 g rotselleri
  • 1 st purjolök stor
  • 2 msk tomatpuré
  • 3.5 msk kycklingfond
  • 2 msk balsamvinäger
  • flingsalt
  • 2 dl hackad persilja

Salsa verde:

2 dl bladpersilja hackad
1 st kruka basilika
2 msk hackad mynta
2 st vitlöksklyftor hackade
3 st sardellfiléer
2 msk pressad citronsaft
1.5 dl olivolja
flingsalt
nymald peppar

Gör så här

1
Blötlägg bönorna i vatten över natten. Häll av vattnet.

2
Lägg kycklingen i en gryta och häll på vattnet, som ska täcka kycklingen. Koka upp och skumma noga. Tillsätt de blötlagda bönorna, kryddor och hela vitlöksklyftor. Koka sakta under lock tills bönorna är mjuka, ca 1 1/4 timme.

3
Skala och tärna morot och selleri och lägg i soppan när ca 10 minuter av koktiden återstår.

4
Ta upp kycklingen och skär den i små bitar. Skölj och strimla purjolöken. Tillsätt kyckling, purjolök, tomatpuré, fond och vinäger till soppan, och koka i ca 5 minuter. Smaka av med salt och blanda i persilja.

5
Salsa verde: Mixa ingredienserna och smaka av med salt och peppar. Låt var och en krydda sin soppa med salsa verde.

Scroll to Top