Bakad fläskfilé med svamprisotto

Kärlek, tålamod och rätt ris är huvudingredienserna i en lyckad risotto!

Du behöver

  • 500 g fläskfilé
  • 6 skiva parmaskinka
  • 10 st basilikablad
  • 2 msk smör eller margrain
  • salt och peppar

Svamprisotto:

0.5 st gul lök
2 dl arborioris italienskt rundkornigt ris med hög halt stärkelse som gör att riset inte klibbar
1 msk olivolja
1 dl vitt vin
5 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
1.5 dl parmesanost riven
200 g skogschampinjoner
1 msk smör eller margarin

Servera med:

sallad

Ugn: 125°

Gör så här

1
Lägg ut plastfolie på köksbänken. Lägg ut skinkskivorna på plastfolien och lägg på basilikabladen.

2
Putsa köttet. Salta och peppra på köttet och lägg det på skinkskivorna. Rulla ihop med hjälp av plastfolien och forma rullen som en smällkaramell. Rulla in ”plastrullen” i aluminiumfolie. Stick in en köttermometer och tillaga i ugnen tills innertemperaturen är 65°. Låt ”rullen” vila i 10 minuter.

3
Ta bort all folie, torka köttet och bryn det runt om i stekpanna med smör, tills den fått fin färg. Skiva upp köttet.

4
Svamprisotto: Skala och hacka löken fint. Fräs lök och ris i kastrull med olja utan att löken får färg. Tillsätt vinet och låt det koka in. Koka upp vatten och buljongtärning i en kastrull och späd riset med lite av den varma buljongen i omgångar tills riset är nästan mjukt. Total koktid är ca 20 minuter. Rör i parmesanost och smaka av med salt och peppar. Skiva och stek svampen i en stekpanna med smör och rör ner i risotton. Servera till köttet tillsammans med sallad.

Scroll to Top