RECEPT FRÅN HJ

Asiatisk fisksoppa med räkor

Med chili, lime, citrongräs och koriander får fisksoppan en doft av Asien. Perfekt höstmat som både värmer och piggar upp med fräscha smaker!

Av . Foto: Erik Karlsson

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 st schalottenlökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk rapsolja
  • 1 st röd chili
  • 1 st citrongräs
  • 2 st förpackningar kokosmjölk á 400 ml
  • 2 dl vatten
  • 3 msk fisksås
  • 1 msk honung
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 st lime skal + saft
  • 3 msk riven ingefära
  • 200 g morot
  • 1 st röd paprika
  • 1 st pak choi
  • 250 g broccoli
  • salt
  • 400 g lax
  • 150 g skalade räkor
  • 0.5 kruka koriander

Gör så här

1

Skala och hacka all lök. Fräs i olja i en gryta utan att det får färg.

2

Kärna ur och skiva chilin. Skär av den nedersta biten på citrongräset innan du finhackar det.

3

Lägg chili och citrongräs i grytan. Tillsätt kokosmjölk, vatten, fisksås, honung, sambal oelek, limeskal och ingefära. Koka upp.

4

Skala morötterna och skiva dem tunt. Kärna ur och tärna paprikan. Dela pak choien i kvartar. Dela broccolin i mindre buketter.

5

Lägg grönsakerna i soppan och koka i 5 minuter. Smaka av med salt och limesaft.

6

Skär fisken i stora tärningar. Tillsätt dem och låt dra under lock ett par minuter. Toppa med räkor och koriander.


Recept