RECEPT FRÅN HJ

Äppelrutor med kardemumma i långpanna

Vår goda äppelkaka är lätt kladdig och smakar ljuvligt av kardemumma. Baka i långpanna och servera i rutor.

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Tillagningstid: 90 minuter
24 bitar

Du behöver

  • 225 g smör
  • 5 dl strösocker
  • 4 st ägg
  • 4.5 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 st äpplen
  • 1 tsk hel kardemumma
  • pärlsocker
  • Ugn: 175°

Gör så här

1

Smält smöret i en stor kastrull. Låt svalna något. Rör i ägg och socker och blanda till en jämn smet.

2

Sikta ner mjöl och vaniljsocker. Häll smeten i en långpanna eller form, 30x20 cm, klädd med bakplåtspapper.

3

Kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Lägg dem över smeten. Stöt kardemumman i en mortel och strö över klyftorna.

4

Strö över pärlsocker och grädda strax under mitten i ugnen 50 minuter. Låt kakan svalna och skär den i rutor.


Recept